10 mituri despre pisici pe care le credeai adevărate

de: Andrei Tilimpea
05 08. 2022

Pentru că felinele sunt ființe misterioase și au o personalitate proprie, oamenii sunt fascinați de ele.

Și pisicile profită de acest lucru pentru a deveni, treptat, stăpânele casei. Sunt animale de companie ideale pentru cei care nu vor să aibă prea mare bătaie de cap cu ieșitul zilnic, ca în cazul câinilor.

Fie că iubești sau nu pisicile, cu siguranță ai auzit câteva dintre miturile pe care românii le știu despre ele. Cel mai popular este cum că ar avea 9 vieți, fapt pe care medicii veterinari îl infirmă. Hai să aflăm cele mai populare mituri despre pisici!

Au 9 vieți

Evident, acest mit este fals. Ca orice ființă vie, pisicile au o singură viață. Diferența dintre ele și alte viețuitoare este că pot scăpa cu ușurință din anumite situații complicate sau periculoase. Datorită agilității superioare pe care o au, fentează bine moartea. Așa că ai grijă ca geamul să fie închis în permanență, mai ales dacă stai la etaje superioare, și nu uita de controalele sau vaccinările periodice!

Pisicile sufocă bebelușii

Acest mit este fals, dar multe familii din România încă mai cred în el. Este o exagerare majoră deoarece pisicile adoră să doarmă lângă familia din care fac parte. Nu s-a demonstrat niciodată că o felină a încercat să sufoce sau chiar a ucis un bebeluș în acest mod. Indicat este ca animalul să nu doarmă cu copilul în primii săi ani de viață.

Femelele trebuie să nască cel puțin o dată

Unii medici sau oameni consideră că e bine ca pisicile să facă un rând de pui înainte de a fi sterilizate. Dar specialiștii de peste hotare susțin fix opusul. Aceștia consideră că o sterilizare timpurie previne riscul de cancer mamar și piometrul. În plus, la nivel global, țările se confruntă cu un număr ridicat de pisici abandonate, care duc un trai greu pe străzi. Atât România, cât și Grecia sau Cipru se confruntă cu problema felinelor maidaneze.

Trebuie să mănânce lapte zilnic

Fals. Este o imagine care ne-a fost întipărită din copilărie cu ajutorul desenelor animate. Mai ales în Tom și Jerry! Adevărul este altul. Laptele dăunează stomacului pisicilor și multe dintre ele fac scaune moi. În plus, medicii susțin că prea mult lapte în dietă poate duce la obezitate la feline. Indicat este un consum rar și în cantități mici.

Cad mereu în picioare

Nu, nu este adevărat! Felinele nu cad tot timpul în picioare, dar de cele mai multe ori o fac. Dacă au ratat aterizarea, riscă să se rănească extrem de grav. Dacă se întâmplă să cadă de la înălțime mare, pot avea probleme respiratorii, luxații sau chiar fracturi grave. Unele dintre ele nu supraviețuiesc mereu. Un medic veterinar din New York susține că pisicile se rănesc mai des atunci când cad de la înălțimi mici. Motivul este simplu: nu au timp să își întoarcă trupul pentru a pregăti aterizarea.

Pisicile negre aduc ghinion

Este un mit pe care multe popoare îl cred adevărat și în zilele noastre. Egiptenii antici erau cei care venerau orice pisică, indiferent de culoarea sa, și de la ei a pornit superstiția că felina neagră care îți taie calea aduce noroc. În Europa, oamenii le considerau uneltele vrăjitoarelor în care acestea s-ar fi și întrupat. Erau considerate un semn al forțelor răului și erau alungate de fiecare dată. În prezent, pisicile negre au o reputație proastă în Europa, în timp ce în Japonia sunt văzute cu ochi buni.

Sunt murdare

Unii oameni consideră că pisicile sunt animale murdare. Nimic mai fals! Cu toate că nu le place apa, existând puține excepții care adoră băițele ca un om mare, pisicile se spală „uscat”. Pentru asta, ele își ling tot corpul și se spală pe cap cu ajutorul lăbuțelor. Per total, sunt animale mult mai curate decât câinii și învață rapid să facă la litieră.

Cele de casă nu se îmbolnăvesc

Este fals! Cu toate că stau în casă, pisicile se pot îmbolnăvi cu orice aduc oamenii de afară. Sunt expuse la microorganisme din aer, de pe hainele sau încălțămintea stăpânilor. Dacă ai o pisică ce mai iese din casă sau intră în contact cu rozătoare, este posibil ca ea să ia diverse boli.

Nu pot turba

Este un alt mit fals! Pisicile, ca multe alte animale, pot să turbeze și ele, chiar dacă sunt de apartament. Este bine ca vaccinările pentru rabie să fie și ele respectate an de an.

Sunt întruchiparea răului

Acest mit se datorează faptului că pupila pisicilor se îngustează și astfel capătă o înfățișare malefică. Adevărul este altul! Pentru ca ochii să fie protejați de lumina puternică din timpul zilei, pupila se micșorează. După apus se dilată pentru ca pisica să poată vedea și pe întuneric.